Send en e-post

hvis du stå på
Galleri Gathes
e-postliste!

   
 

AKTUELT          

PROGRAM     

KUNSTNERE 
 
GALLERIET 

PRESSE

TIDLIGERE
UTSTILLINGER


LENKER
 

THE SILENT SIDE OF ROCK´N ROLL
- EN TURBONEGER DOKUMENTAR AV
STIAN ANDERSEN
ÅPNING FREDAG 23. MARS KL. 20.00

Åpning ved SIgrid Lien, 1. amanuensis ved seksjon for kunsthistorie, UiB og forfatter av "Norsk Fotohistorie".

I dette kunstprosjektet har fotograf Stian Andersen fulgt rockefenomenet Turboneger på norgesturné over en ett-års periode fra mai 2005, til mai 2006. Utstillingen gir oss et unilt innblikk i en ellers lukket verden.

Rockedokumentaren har aldri hatt noen tradisjon i Norge. Frem til våre dager og fenomenet Turboneger, har vi heller ikke hatt noe band i et format stort eller interessant nok til ene og alene vies et helt fotoprosjekt. Den norske fotografen Stian Andersen skriver dermed historie med sin utstilling " Silent Side of Rock'n'Roll ", hvor publikum møter rockemytens mangesidige og kontrastfylte vesen og kropp gjennom en serie usensurerte bilder fra Turbonegers 1 år lange norgesturné i forbindelse med plateslippet  Party Animals i 2005. Dette er føste gang en fotograf får slippe så tett inn på bandet med full kunstnerisk frihet og med tillatelse til å fotografere helt usensurert. Med utstillingen Silent Side of Rock'n'Roll treffer vi fremsiden og baksiden av rocke-myten, med en gjenoppliving av den særegne fotokunstformen; rockfotografiet.

Bildene er gode eksempler på fotografiets tidvis maleriske egenskaper, især Andersens bruk av lys og skygge, som sammen med  hans eksperimentelle kameraføring og valg av location/situasjon bidrar  til at bildene gis et nesten uvirkelig tilsnitt. Utstillingens beste fotografier dirrer svakt av den samme episke storheten som det klassiske kunstverket eller det beste Turboneger-refrenget i allsang. Silent Side of Rock`n Roll er et enestående prosjekt i norsk sammenheng og historie.

Andersen forsterker forøvrig spenningen mellom ikonografien og dokumentaren ved å, i tillegg til turnébildene, også inkludere portretter av bandmedlemmene. Disse portrettene betoner bandets særegne ikonografi eller turbografi , et snodig rockesirkus og manufakturert freakshow kokt sammen av elementer fra rockens univers og register av gimmick/ image. Flere av utstillingens sentrale bilder er naturlig nok sentrert rundt konsertopplevelsen, og på dette feltet er Stian Andersen dyktigere til å formidle energien, intensiteten og ekstasen som oppstår i samspillet mellom utøver og publikum enn de fleste fotografer. Bildene av Euroboy sine utstuderte gitarhelt-poseringer og brede fotstilling, er fotojournalistisk ikonografi på høyde med rockefotoets beste øyeblikk, Mick Rocks bilder av The Stooges, Lou Reed og David Bowie og Pennie Smiths  med The Clash. Når sistnevnte navn først nevnes, kan vi oppsummere "Silent Side of Rock'n'RoII" med en påstand om at den som visjon, prosjekt og utstilling indikerer flere egenskaper enn "...luck and a quick finger on the trigger..", som Smith engang uttalte om sitt virke som fotograf.

Det er en soleklar link mellom rockmusikk og sterke visuelle uttrykk. I Norge er det ingen som utnytter dette bedre en Turboneger. Det er derfor med største selvfølgelighet en egen fotoutstilling vies dette bandet. Og få er bedre egnet til å fange rockens intensitet en Stian Andersen.

Audun Vinger, Natt & Dag

 

 
       

ÅPNINGSTIDER

Ons. -
Søn.

Tor.12-16

stengt

 
 

GALLERI
GATHE ER
STØTTET AV

Bergen
Kommune